Pagina's

zaterdag 24 mei 2014

Kasteel koeien

We besloten vanochtend om maar weer eens de kleine zaterdagmarkt in Villebois de Lavalette te bezoeken. De zeer traditionele marktplaats overkapping blijft een schitterend stukje geschiedenis. En op de 200-300 m2 staan de zeer locale producten uitgestald. Wat groente, een poelier met in de koelvitrine anderhalve kip, een viskraam met verse vis,  een vriendelijke jongeman met krullend haar die uitsluitend geitenkaas produceert en veKoeienrkoopt, een oesterverkoper en wat kramen met planten voor de tuin. Sommige bezoekers aten de oesters meteen op en dronken daarbij een glas wijn van de locale kroeg. Wij gingen terug met wat geitenkaasjes en 10 kleine petunia plantjes voor nog wat opvulling in de tuin. Nog net voor het begin van een begrafenisdienst hebben we de kerk bekeken. Daarna op naar het kasteel. Dit kasteel is weliswaar in prive handen maar wordt veel gebruikt voor allerlei culturele activiteiten. Het bleek ook mogelijk te zijn om rond het kasteel te lopen. Een stel dikbillen van koeien gingen ons voor. En zo kwamen we de zaterdag ochtend door.
Gisterenavond nog weer een nieuwe restaurantje ‘’ontdekt’’. Ik wist van het bestaan maar had nog niet eerder de stoute schoenen aangetrokken voor een bezoek. Het restaurant La veille maison in St Paul Lizonne, een klein plaatsje net St Paul Lizonne buiten St. Severin, ligt midden in het dorpje. In een wat sluip kruip door gebouw werden we door de vriendeljke eigenaresse naar onze tafel gebracht. We waren en bleven de enige dinergasten. De eetruimte was sober ingericht en de menu kaart bood voor het voor-, hoofd- en nagerecht drie opties. Het geboden voedsel bereid en uitgeserveerd weer door de eigenaresse was Perchemant wijnprima. De voorgerechten (gegrild Toulouse worstje danwel gebakken camembert) waren mmmm. De hoofdgerechten (parelhoen en gegrilde  kalfs entrecote) waren ook mmmm. Vooral de aardbeien taart als nagerecht was …. mmmm. De Perchemant wijn uit de Bergerac had een volle smaak. Deze wijn wordt vanwege de geringe productie hoeveelheid niet geexporteerd. Maar het is een absolute topper voor het gebied ten oosten van Bergerac. Het alles voor een redelijke prijs van ongeveeer 25 euro per menu. Conclusie ik zet La veille maison ook bij mijn favoriete locale restaurants.

Geen opmerkingen: