Pagina's

zondag 10 maart 2013

S.O.S.

Het SOS signaal gebruikt men bij zinkende schepen. De kans dat je zinkende schepen hier tegenkomt op het platteland van Pillac is nihil. Maar er klinkt wel een duidelijk een SOS signaal bij het Chateau de la Mercerie in Magnac La Valette. Voorzover ik uit de Franse informatie begrepen is het kasteel nu overgedragen aan een stichting voor het symbolische bedrag van 1 euro maar met verplichting het niet te laten vervallen en slopen. Voorwaar geen geringe opgave als je naar de deplorabele toestand kijkt van het kasteel aan de buitenkant. En dat heb ik deze week even gedaan. De video laat wel zien hoe slecht het er hier en daar uitziet.
En binnen is het al niet veel beter. Wandschilderingen, schitterende tegel werken en schilderijen staan er beroerd bij. InterieurHet is niet dagelijks open voor bezoek binnen maar het is mogelijk. Ga ik zeker nog een keer doen. Het lijkt me een miljoenen project om dit goed te krijgen. Vrijwilligers en donateurs doen hun best. Ook ligt er een schitterende grote tuin en bos omheen. De heggen zijn prima onderhouden waarschijnlijk door de vrijwilligers. Je kunt alleen maar hopen dat er eens een rijkaard is die veel geld zou willen schenken om deze unieke plek een betere status te geven. Anders lijkt het bijna hopeloos. Dus een SOS is op zijn plaats. De muziek gebruikt in de video is van de Nederlandse groep Datura die Middeleeuwse muziek maakt. Zij speelden Cuncti simus concanentes "Laten we samen zingen" uit het Libre Vermell de Montserrat. Klik hier dan ga naar hun clip met het volledige optreden. Ook hun website is een bezoekje waard.

1 opmerking:

Anoniem zei

J.B.wat eeuwig zonde van dat schitterende kasteel!Hoe gebeurt zoiets:geld-gebrek?Door 10-tallen jaren heen,denk ik.In Alphen worden o penbare zitbankjes niet meer gerepareerd,graffitiniet verwijderd betonnen paaltjes niet recht gezet,begin van verloedering is zichtbaar,nu al.Jammer!Overigens in Limburg vannacht 13 gr, gevroren,dus koud nog hier.Week-end wat beter.De mannen van de sociale werkplaats snoeien en schoffelen nu de gemmente perken.Gevoels-temp.-12 graden,hun vrolijk gepraat verstomd,ploeteren zij voort,dat moet dan weer wel[elke bouwvakker zit met vorstverlet thuis]Van die dingen dus;korte impressie uit de polder,Neel.