Pagina's

woensdag 15 augustus 2018

Ramp verslaglegging

Wie zal niet zijn geschrokken zijn bij het zien van de beelden van de ingestorte brug in Genua? Onvoorstelbaar wat een ramp. Dan blijkt tevens hoe moeilijk het is om interessante verslagging te blijven doen. Uiteraard de eerste berichten en beelden zijn aangrijpend. Maar dan.  Brug vrachtwagenkomen de grote nieuwszenders inclusief de NOS niet verder dan het maar herhalen van de gebeurtenissen en voegen niets toe. In de loop van de dag heeft men kennelijk een Nederlandse vrachtwagenchauffeur gevonden of de persoon heeft zich aangemeld. Een persoon die in zijn carriere vele malen in het verleden over de brug reed. Die verklaart dan dat hij altijd de brug al doodeng vond. En ‘zegt doodleuk dat de brug bewoog als hij er met zijn grote vrachtwagen erover heen reed. Met ‘Alsof je op schip zat’ gooit de vrachtwagenchauffeur er nog een schepje boven op. En de NOS neemt dat verhaal voor zoete koek over. Geen enkel kritisch tegengeluid.

En ‘s avonds in Nieuwsuur heeft men bij gebrek aan informatie een Italiaanse dame die al heel haar leven hier in Nederland woont maar Genua goed kent in de studio. Eerst wordt de kijker uitgebreid door de interviewer geinformeerd over haar achtergrand en de schok die ze vandaag ervoer. Dan gaat de persoon dit allemaal nog eens uitgebreid zitten te herhalen. De interviewer vraagt haar naar de oorzaak van de ramp en erkent tegelijkertijd dat het antwoord wel lastig zal zijn. De Italiaanse dame geeft een antwoord langs dezelfde termen. Hoe treurig is deze wijze van journalistiek.

De vrachtwagenchauffeur bleek altijd een visionair te zijn geweest door op te merken “Ik heb altijd al gezegd. Die brug gaat nog eens instorten”.

Geen opmerkingen: