Pagina's

donderdag 5 augustus 2010

We zijn in de olie

Met de aankoop van drie flessen notenolie en 1 fles SONY DSC                     notenwijn werd de rondleiding op Les Vergers du Marquis nabij Pillac afgesloten. Tineke had voor een aantal camping gasten een bezoek geregeld aan deze hazel- en walnoten producent. Rond tien uur arriveerden we met in totaal 10 personen bij Philippe Petit, Franser kan het niet:). Philippe gaf een uitstekend rondleiding in het Frans. Tineke deed de vertaling hetgeen haar goed afging. Bij de verschillende typen bomen waar de walnoten groeien werd het groeiprocess uitgelegd. De hele productie verloopt sedert 1999 zonder insecticiden. Vogels zorgen voor het opeten van ongewenste beestjes. De nieuw bomen geven na 5 jaar al opbrengst, De oogst wordt in de herfst deels met de hand en deels machinaal gedaan afhankelijk van het boomsoort. De raapmachine voor de noten werd tevoorschijn gehaald en het proces daarna (wassen, zeven, drogen en sorteren ) werd uitgelegd in de productie hallen. Aan het eind van de rondleiding werd een kort bezoek gebracht aan de opstelling voor het persen van noten die eerst tot een pasta verhit worden. Ook konden notenolie en notenwijn (een aperitief) gekocht worden. De eigenares deed nog een tip aan de hand voor het gebruiken van de notenwijn in een meloen. De kern van een halve meloen verwijderen en dan vullen met notenwijn. Te proberen te zijner tijd in Tromsø. Dus al met al een educatieve ochtend. De middag was voor het luieren bij het zwembad en bij de camper relaxen. Hieronder nog een video impressie van het in de olie bezoek.


1 opmerking:

Anoniem zei

J,B.
vraagje,hoe worden die noten gekraakt?Om doppen en vliezen te scheiden van de vruchten lijkt me nogal ingewikkeld!Leuk filmpje van mr Petit[lijkt op een Russische olie-gigant]
Grot van een notenkraker ijt Holland,mooi weekend,Neel